Elke vrouw raakt op een moment in de overgang. Dat houd in dat je van je vruchtbare periode overgaat naar onvruchtbaarheid. Een gemiddelde tijd hiervoor is tien jaar. Bij de ene vrouw langer dan bij de andere vrouw. Zo rond 45 jaar kan het beginnen maar ook weer eerder of later. Zoveel mensen zoveel verschillen. Bij geen enkele vrouw is deze overgang hetzelfde.

De premenopauze; is de fase voor je laatste menstruatie. Je hormonen gaan steeds meer schommelen. Dat komt omdat je eierstokken langzaam stoppen met da aanmaak van oestrogeen en progesteron. Door deze schommelingen kun je fysieke, emotionele en mentale klachten ervaren. Klachten verschillen per vrouw en je bent nog vruchtbaar dus vergeet de voorbehoedsmiddelen niet.

De menopauze; overgang of menopauze. Dit betekent eigenlijk de dag van je laatste menstruatie. Pas na een jaar niet meer vloeien, weet je wanneer deze was. Dus de overgang betreft de hele periode waarin je lichaam zoekt naar een nieuwe hormonale balans.

De post-menopauze; betekent dat als je menstruatie een jaar is uitgebleven, je voorraad eicellen op zijn en je onvruchtbaar bent. Helaas zijn er dan vaak nog klachten. Het duurt vaak jaren om je fysieke, emotionele en mentale balans te vinden.