Hormonen zijn stofjes die ons lichaam aanmaakt en via de bloedbaan transformeert naar het doelwitorgaan. Hier komen de hormonen in actie of ze remmen juist iets af. Hormoon komt dan ook van het woord Hormao en dat betekent in beweging zetten.

In beweging zetten gaat om:

De spijsvertering, Energiestofwisseling, Gedrag gevoel en emoties, Lichaamstemperatuur, Bloeddruk, Hartslag, Ademhaling, Groei van lichaamscellen, Bloedsuikerspiegel, Vruchtbaarheid, Vocht en zouthuishouding, Vecht en vluchtreactie.

Er bevinden zich zon 40 hormonen in ons lijf met allemaal een eigen belangerijke taak. Als je hormonen uit balans zijn kan dit vage klachten geven, zoals spijsverterings klachten of slaapproblemen. Omdat dit soort klachten uiteenlopende oorzaken hebben word dit niet altijd gekoppeld aan je hormonen. Daarom komt een hormonale disbalans vaak pas laat aan het licht.

Symptomen die aan kunnen geven dat je hormonen de weg kwijt zijn:

Gewichtstoename of afname, Eetbuien, verandering eetlust, Meer dorst dan normaal, veel urineren, Vocht vasthouden, Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel, Huidproblemen zoals acne eczeem, Laaggradige terugkerende ontstekingen, Hoofdpijn, migraine, Haaruitval, Broze nagels, Stemmingswisselingen, Angst neerslachtig, Concentratieproblemen, Slaapproblemen vermoeidheid, Gewrichts en spierpijn, Onrust en gejaagdheid, Koude handen en neus, Afwijkende menstruatie, Pms.

Er is gelukkig veel aan te doen en daarmee kan Vitaalleven2020 je helpen.

(Ortho Health Foundation tekst)